wtorek, 1 listopada 2016

II Klasowy Dzień Grejpfruta

W zeszłym roku zaczęło się to bardzo niewinnie. Potrzeba matką wynalazków i w ten o to sposób Dzień Grejpfruta obchodziliśmy już po raz drugi. W tym roku równie cytrusowo i równie soczyście...

Rozpoczęliśmy edukacją przyrodniczą. W końcu wypadałoby wiedzieć co i dlaczego jemy? Tworząc kolorowe plakaty, mapy myśli i książki kucharskie dowiedzieliśmy się nie tylko o pochodzeniu grejpfrutów, ale także o ich odmianach, właściwościach i możliwościach. Zebraliśmy w całość nasze pomysły dotyczące sposobów na zjedzenie tych pysznych cytrusów, a także na potrawy, jakie można przy ich użyciu wykonać. W drugiej części zajęć przystąpiliśmy do smakowania, kosztowania i próbowania. Zjadaliśmy owoce w całości, posypywaliśmy cukrem, piliśmy gotowe, kartonowe soki aż wreszcie własnoręcznie tłoczyliśmy sok z naszych grejpfrutów.
Kolejny dzień upłynął nam pachnąco, soczyście i bardzo owocowo.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz